Heel wat eigenaars die zijn overgeschakeld op aardgas laten hun oude stookolietank in de grond zitten. Vaak laten eigenaars na om de tank te verwijderen omdat dit veel geld kost. Toch zijn hier grote milieurisico’s aan verbonden. Zo kunnen de tanks na verloop van tijd beginnen lekken, waardoor bodem en grondwater zwaar vervuild kunnen raken door stookolieresten.

Om dit probleem te voorkomen organiseert IOK deze winter, samen met 25 gemeenten een ‘tankslag’. Een tankslag is een collectieve sanering van buiten gebruik gestelde stookolietanks.

De bedoeling is dat we de stookolietanks gezamenlijk saneren. Niet alleen is het saneren van een tank goedkoper dan een eventuele bodemsanering, maar we kunnen ook de prijs drukken door een grote groep geïnteresseerden te verzamelen. De samenaankoop gaat eind 2014 van start waardoor de eerste werken kunnen plaatsvinden in het voorjaar van 2015. Inschrijven om de 300 Kempense gezinnen die zich al hebben aangemeld te vervoegen, is nog steeds mogelijk.

Uit de groep geïnteresseerde klanten zal een stuurgroep opgericht worden. Zij zullen de binnengekomen offertes beoordelen en de firma(‘s) met de beste voorwaarden aanduiden.

Om de juiste schaal te hanteren worden de groepsaankopen georganiseerd in 5 clusters van gemeenten. Tijdens de actie wordt telkens een startinfoavond georganiseerd om het principe en tijdsverloop van de groepsaankoop duidelijk te maken. Op deze avond krijgen de deelnemers ook onmiddellijk technische informatie over hoe een sanering in zijn werk gaat en wat de wettelijke verplichtingen zijn. Daarnaast zal er telkens een infoavond georganiseerd worden waarbij de gekozen firma’s hun voorwaarden bekend maken.

Goede service, goede prijs en proper uitgevoerd

Marcel De Cuyper uit Herentals nam vier jaar geleden, tijdens de vorige editie, deel aan de tankslag. Marcel: ‘Ik was zeer tevreden over de sanering van mijn stookolietank vier jaar geleden. Ik schreef me in voor de tankslag en maakte een afspraak met de gekozen aannemer voor een offerte. Alle stappen daarna zijn zeer vlot verlopen.’

Marcel had een ondergrondse tank die, na overschakeling naar aardgas, niet meer gebruikt werd. De tank was goed bereikbaar en bevond zich naast zijn huis, langs de oprit. De firma kon de tank dus gemakkelijk verwijderen. Marcel: ‘De voorbereidende werken, zoals de tank gedeeltelijk vrijmaken en het mangat openen, heb ik zelf gedaan. Zo kreeg ik nog een extra korting.’

‘Eerst kreeg de tank een grondige reinigingsbeurt. Een medewerker van de firma is met een soort duikpak en zuurstoffles in de tank gegaan en heeft die helemaal proper gemaakt. Hij verzekerde me dat je er met je zondagse kleren in kon gaan staan!’, lacht Marcel.

Na de reiniging werd de tank uitgegraven en afgevoerd. Marcel: ‘Ik was zeer content over de firma en de uitvoering. Bovendien was er nog een korting doordat het via de samenaankoop gebeurde. Ik kan het iedereen aanraden.’

Meer info en inschrijven:  www.iok.be/tankslag

Contactpersoon: Gert Druyts, gert.druyts@iok.be, 014 56 42 56